НАЧАЛО

Най-често задавани въпроси  и отговори

Как става връзката към интернет?
Ние използваме протокола PPPOE за да свързваме клиентите си в преносната ни среда и всеки потребител получава account(сметка) и password(парола) чрез които става свързването с нас.
Подробности за направа  на настройките ТУК.

Какво да направя когато нямам интернет?
1.Проверете дали кабела се намира на правилното място и ако е там дали свети контролния диод.Също няма да е лошо да го извадите и поставите отново на мястото ( доста често проблема е в разместена букса ).
2.Проверете дали настойките на Алмус са ви правилни ( дори да сте сигурни,че никой не ги е променял ).
3.Проверете имате ли зачеркнати компютърчета с червен " X "( до часовника ).
4.Пробайте да се свържете с АЛМУС ( по познатия ви вече начин ).
Много важно е да забележите дали ви дава (ако не можете да се свържете ) Daling Almus ili Daling примерно Almus.net или нещо друго.
5.Изчакайте да почне така нареченото отброяване за пренабиране и в диалоговия прозорец вижте номера на грешката.
6.Ако компютъра ви е бил пуснат преди опитите го рестартираите и пробайте пак да се свържете като не забравайте да видите номера на грешката ,която ще ви даде.
Ако резултата е отрицателен след гореизброените неща се обадете в офиса ни и кажете потребителското си име и адреса на които живеете и грешката която ви дава при свързването към нас.

Каква е разликата между динамично,статично публично  и частно IP ?
public = публичен    Клас А: 10.0.0.0 - 10.255.255.255  Клас С: 192.168.0.0 - 192.168.255.255
private = частен       192.168.*.*, 10.*.*.*  Клас В: 172.16.0.0 - 172.31.255.255
Принципно IP-тата се делят на публични (широко разпостранено като реални което е меко казано неправилно) и частни.Публичните адреси се регистрират в IP регистри кадето дават класификация на IP адресните пространства. Пример за такъв регистратор е RIPE.Публично статично  IP  означава  че  получавате  регистрирано  IP което е едно и също всеки път за разлика от динамичното което е също регистрирано IP,но може всеки път когато влизате в Интернет да е различно.Частните IP адреси не се регистрират никаде и те се ползват за частна употреба.Поради изчерпването на IPv4 адресното пространство повечето доставчици са принудени да ползват такива адреси и да маскират/скрият няколко такива ареса зад един публичен.Този проблем ще изчезне като почне да се ползва масово IPv6.

Кога ми трябва публично IP?
Публично IP Ви е нужно, когато желаете Вашият компютър да се вижда извън нашата мрежа. Това може да бъде продиктувано от желанието Ви да стартирате уеб сайт, да хоствате игри в интернет или просто да имате по-висок коефициент при използване на торенти или други програми за споделяне на файлове. Публичните адреси са обвързани с избраният от Вас тарифен план.

Скоростите, които са обявени достижими ли са?
Обявените от нас скорости са реалните, които трябва да имате през 70-90 % от времето, зависи какъв тарифен план сте избрали.

Влияе ли ми факта, че свалям от чужбина на скоростта на даунлоуд от България?
НЕ! Това са независими канали. Нещо друго, скоростта на даунлоуд от България може да Ви се повиши до 2 пъти ако използвате различни източници по едно и също време. Това се усеща най-вече при  ползване на  peer to peer програми.

Мога ли да включа повече от един компютър вкъщи?
ДА. За допълнителен компютър се доплаща 5 лева към избраният тарифен план.

Ще имам ли връзка с останалите потребители от вашата мрежа?
ДА. Можете да използвате всякакви програми peer to peer връзка.

Мога ли да използвам безжична връзка вкъщи?
Напоследък безжичните технологии навлизат все повече в домовете. Ако желаете и Вие да ползвате лаптопа си навсякаде вкъщи без да се оплитате в кабели, "Алмус нет"  ви дава тази възможност.

Мога ли да използвам интернет на повече от 2 компютъра?

Да ръзбира се. За целта е нужно да се изготви индивидуална оферта. За всяко Ваше изискване ще ви предложим вариант, който да Ви устройва и да е съобразен със специфичните Ви изисквания.


Как и кога мога да сигнализирам при проблем?
За проблем можете да се обаждате по абсолютно всяко време на денонощието. За целта можете да използвате телефоните дадени на страницата ни. При въпрос или проблем, които не са спешни можете и да се допитате до нашия форум на адрес http://forum.almus.net/, където ще получите компетентен отговор от наши специалисти или клиенти, които са се сблъсквали със затрудения подобни на Вашите.


Как мога да пусна заявка за включване и доколко време можете да ме свържете?
Заявка може да подадете на нашите телефони, където оператор ще приеме Вашите данни. Максимално бързо ще направим обратна връзка с Вас, за да уточним датата и детайлите по включването. 
НАЧАЛО